Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Volby nanečisto - den první

Archiv

Organizátory akce jsou komise pro mládež a českolipské zastupitelstvo dětí a mládeže, jehož někteří členové to dnes ráno ještě nevěděli. Stejně tak neměli o akci tušení ani studenti. Je tak otázkou, zdali jde více o to naučit je chodit k volbám anebo najít argument proti kritikům častých cest zástupců radnice do Skandinávie. V norském Molde totiž údajně došlo k inspiraci.


Dnes se mohli potenciální voliči zúčastnit besedy s kandidáty různých stran. Vedení gymnázia umožnilo studentům akci navštívit v době vyučování – tedy těm, kteří měli zájem. Kdo by však čekal hojnou účast, bude zklamán. Asi dvě třetiny z nich se raději věnovaly výuce či obědu.


O prezentaci však neprojevili valný zájem ani samotní kandidáti. Cestu na gymnázium nalezla trojka ČSSD - dokský místostarosta Kapoun, náměstek hejtmana Mach (US-DEU), českolipský starosta Skokan (ODS) a dva nezávislí - mimoňská zastupitelka Folprechtová a jilemnický mistostarosta Hartman. Sice jména z předních příček jednotlivých kandidátek, ale početně nic moc na to, že kandiduje šestnáct stran.



Účastníci z řad studentů byli rádi, že mohli některé politiky poznat na půdě vlastní školy. Na druhou stranu však kritizovali, že například Petr Skokan neustále s někým komunikoval telefonem.



"Když jsme se rozjeli a měli dotazy, museli končit," poznamenal mimo jiné oktaván Jan Pospíšil.


Zatímco žáci třetího ročníku se vyptávali spíše na organizaci voleb, maturanti se zajímali o volební programy. "Vždyť říkali všichni to samé," konstatoval jeden z nich při odchodu z místnosti.


Padly však i konkrétní dotazy - například na množství vietnamských obchodníků v centru České Lípy či na nedostatek kulturního vyžití v menších obcích.



Ať už simulované volby skončí vítězstvím levice či pravice, studenti poznali, že politici na ně mají čas jen pár dní před volbami, a to ještě limitovaně. Zřejmě se skepse z politiky netýká jen té generace, která si užila již několikero voleb do všech různých institucí. Ale nepředbíhejme – zítra akce skončí vlastními simulovanými volbami a možná bude zajímavé, kolik z přibližně šedesáti besedujících gymnazistů k volební urně skutečně přijde a zda se na jejich výsledku projeví, že se s některými kandidáty do krajského zastupitelstva osobně setkali. Také se budeme zajímat o vyjádření pořadatelů.