Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Volby za dveřmi aneb přijďte, ať se nám lépe nadává

Archiv

Volební místnosti budou otevřeny: v pátek 5. listopadu od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 6. listopadu od 8.00 do 14.00 hodin.


Hlasovací lístky byste měli obdržet nejméně tři dny před začátkem voleb. Volit smí každý občan České republiky, kterému je 6. listopadu nejméně 18 let.


Ve volební místnosti budou vyvěšeny vzorové hlasovací lístky, popř. prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidáta. Hlasy odevzdané pro takového kandidáta se nezapočítávají.


Volič prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a občanství platným občanským průkazem, cestovním, diplomatickým či služebním pasem ČR. 


Od okrskové volební komise dostane prázdnou obálku s razítkem úřadu. Každý volič hlasuje osobně. Pokud nemůže sám upravit hlasovací lístek například kvůli tělesné vadě, neumí-li číst či psát, může mu asistovat jiný volič, nikoliv však člen volební komise. Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů obecní úřad (ve dnech voleb volební komisi) o to, aby mohl hlasovat mimo místnost. V takovém případě komise vyšle dva své členy se schránkou, obálkou a hlasovacími lístky.


Volič vloží do obálky lístek jednoho vybraného politického uskupení. Zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů jim může dát přednostní hlas. Pokud volič zakroužkoval více než 4 kandidáty, počítá se hlas pro stranu, ale k přednostním hlasům se nepřihlíží. Ve prospěch strany se počítají i lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta nebo připsána. K takovým úpravám se nepřihlíží. Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, nejsou vloženy do úřední obálky, nebo jsou přetržené. Hlas je neplatný také tehdy, je-li v obálce vloženo několik lístků.


Zde naleznete původní rozhovor s kandidátem SOS Petrem Pávkem.


Zde naleznete deník Hynka Vítka hledajícího poprvé ty své kandidáty.


Zde naleznete článek s názvem Jarmark ODS.


Zde a zde naleznete rozhovor s Jitkou Lukáškovou, kandidátkou Zelených.


Zde najdete vizitky všech stran, které nám chtějí vládnout.


Zde naleznete zamyšlení nad diskusí s politiky, která se odehrála v českolipském gymnáziu.


Zde naleznete rozhovor s Evou Bartoňovou, kandidátkou ODS.


Zde naleznete rozhovor s Oldřichem Pancem, kandidátem KSČM.


Zde naleznete článek dokumentující průběh kampaně.


Zde naleznete rozhovor s kandidátem ČSSD - Petrem Máškou.


Zde naleznete reportáž z fóra kandidátů.


Více o organizaci voleb také zde.