Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zastupitelé kraje: Léčebny povede českolipská nemocnice

Archiv

Českolipská nemocnice je na převzetí léčeben dlouhodobě nemocných připravena a hodlá zkvalitnit péči o pacienty. Fungování těchto dosavadních příspěvkových organizací chceme lépe organizovat a ekonomicky řídit. Novoborská LDN i léčebna v Jablonném se stanou dislokovanými středisky NsP v čele s vedoucím lékařem.


Po rozhodnutí kraje navštíví vedení NsP Česká Lípa obě zdravotnická zařízení, kde se setká s personálem.


Podle odborníků kraje se převedením těchto dvou LDN pod NsP Česká Lípa sníží počet samostatných účetních jednotek. Začleněním LDN pod větší ekonomický řídící systém a kontrolní mechanismus velké organizace dojde ke zefektivnění hospodaření. K nevýhodám samostatných LDN totiž patří například neefektivita nákupů společných komodit, náklady na ekonomiku řízení malých organizací či umělé udržování sociálních hospitalizací a další. Plynulé a včasné překládání pacientů na přímo řízená lůžka následné péče umožní zefektivnit pobyt akutních pacientů na tzv. akutních lůžkách a zvýšit výnosy nemocnice.


Sloučení uvedených příspěvkových organizací bylo navrhováno jako právní akt, který nejjednodušším způsobem zabezpečí kontinuitu v oblasti právní, ekonomické a v oblasti pracovně právních vztahů a vyvolá nejméně dalších nutných administrativních úkonů. Tento způsob v sobě zároveň nenese žádná rizika možného narušení vlastní činnosti slučujících organizací. Přímým sloučením a podřízením LDN Nový Bor a LDN Jablonné v Podještědí bude vytvořen tentýž systém následné péče jako v případě Krajské nemocnice Liberec, která od roku 2001 řídí vlastní oddělení následné péče vzniklé sloučením s tehdejší LDN.


LDN Nový Bor = 62 lůžek následné péče (využití přes 95 %), 46 zaměstnanců. LDN Jablonné v Podještědí = 60 lůžek následné péče (využití přesahuje 97 %), 50 zaměstnanců.