Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

31/2011

Ovce na hradě Lipý aneb den předraženého hradního coru. Příští týden Dny evropského dědictví opět na hradě a taky v muzeu. Kdy bude zasedání zastupitelů? Fotky z nové sportovní haly. Za sněhovou bouří do Drážďan.

Minulý týden jsem si myslel, že se nedostanu na Hardcore night na vodním hradě, ale nakonec jsem to stihl. Tři krátké koncerty hodně vostrých kapel mi udělaly dobře. Video z vystoupení českolipských TAT už máte na stránkách i-novin (zde), ostatní dodám co nejdříve.

Oceňuji dramaturgii letošních prázdnin na hradě. Kdo chtěl, mohl si dát během srpna folkový večer s Vaškem Koubkem, punkově kabaretní dýchánek s Die Blaue Trottelparade nebo se nechat vyčerpat trip hopem a sci-fi divadlem. Včerejší hard core byl završením, protože jde o hudbu, která má v Lípě již tradičně silnou základnu. Všechny akce spojoval nezájem lidí. Kde je chyba? Včera určitě v ceně. Dvě amatérské kapely a jedna polo profi těžko naplní areál hradu, když někdo nasadí cenu vstupenek na 150 korun. Tuto skutečnost kritizovaly všechny kapely a opakovaně děkovaly posluchačům, že byli ochotni i tak přijít (napočítal jsem 140 lidí, kolik z nich platilo, nevím).

Bavil jsem se o cenách s paní Kučerovou, ředitelkou příspěvkové organizace. Samozřejmě ji hájila. Třeba tím, že jde o tři skupiny. Jenže z mého pohledu nešlo o plnohodnotné koncerty – třeba skupina NEVER LEFT BEHIND hrála kratší dobu, než si připravovala nástroje. Řada lidí na facebooku kalkulovala – půjdeme ve dvou, to jsou tři stovky za vstupenky, deset piv, tom jsme už skoro na šesti stovkách. To raději zůstanem u televize, anebo si dám svých pět piv v hospodě. Ať počítám, jak počítám, akce na hradě budou vždy prodělečné. Dokud se nezruší televize, lepší to nebude. Když je město ochotno vypláznout statisíce za koncerty během městských slavností, možná by mohlo více podporovat skvělé věci, které se odehrávaly letos o prázdninách na hradě. Otázkou samozřejmě je, zdali je problém spíše ve vedení města nebo ve vedení příspěvkové organizace. Věřím, že včera by při ceně kolem devadesáti korun byly na hradě tři stovky lidí. Už proto, že bylo ideální počasí. A navzdory tomu, že na náměstí zrovna dořádily Hannah Montana revival  a Děda Mládek Illegal Band (akce Hitrádia FM byla samozřejmě zadarmo). Zkrátka si myslím, že hradní paní přes všechny dobré nápady prokaučovaly šanci vychovat si publikum do dalších let.

Špetka deníkové politiky. Zatímco v Novém Boru už první poprázdninové zasedání zastupitelů proběhlo, v České Lípě se žádné ani nechystá. Na oficiálních stránkách ještě nejsou termíny zasedání. Život na radnici se zřejmě zastavil v červnu. Jak jste pochopili z komentářů pod některými články, Josef Doškář se v Novém Boru opět pokusil svrhnout starostu Jaromíra Dvořáka. Spojil se při tom se svými „odvěkými“ rivaly – jediným komunistou v zastupitelstvu a bývalým starostou, kterého se pokoušel několikrát svrhnout v minulém volebním období.

Teď taková ne zrovna skrytá reklama. Nechávám si posílat různé rešerše článků z novin v sousedních polských a německých regionech. Včera mě zaujala tiskovka z Drážďan. V Pražské ulici se tam otevřel jeden z největších outdoorových obchodů v Evropě. Má 26 metrů dlouhou a 12 metrů vysokou horolezeckou stěnu, ledovou kabinu se simulací sněhové bouře či dešťovou oázu. V bazénu s protiproudem si lze vyzkoušet kánoe či čluny. Součástí krámku je manufaktura na výrobu péřových bund a spacích pytlů, kinderland, ordinace tropické medicíny, 430 metrů čtverečných je věnováno mapám.

Ale v Lípě se také nezahálí. Chystá se otevření nové sportovní haly. Nemohl jsem se zúčastnit prohlídky, ale získal jsem od mluvčí města aspoň fotografie.

Na co se můžeme těšit příští týden?

Z kulturní nabídky nadcházejících dnů zmíním například Zákupské slavnosti, které začnou v pátek, nebo program ke Dnům evropského kulturního dědictví opět na vodním hradě Lipý, který začne přednáškou Ladislava Smejkala a pokračovat bude zejména interaktivními hrátkami pro děti i dospělé. Ve stejnou dobu, tj. v sobotu, a pod stejnou záminkou láká do svých prostor i českolipské muzeum.  Večer se snad konečně dostanu na NOPOĎ – zahajují novou sezonu v Progresu.

Komentáře

Tu novou halu občané fakt

Tu novou halu občané fakt potřebovali.

Nahoru

Re: 31/2011

Nerealisticky nastavené ceny jsou určitě určující příčinou nízké návštěvnosti na hradních akcích. Dalšími důvody jsou nedostatečná propagace a částečně i fakt, že jde o první sezónu.

Nahoru

Re: 31/2011

Co se vodního hradu týče, jde podle mě z velké části o nedostatečnou propagaci. Byli jsme tam tyto prázdniny dvakrát, a to jen proto, že sledujeme webové stránky našich oblíbených kapel a jen díky tomu jsme věděli, že na vodním hradě budou. Nikde po městě (a že tam nebýváme zrovna málokdy) jsme plakáty neviděli. Je to škoda!

Nahoru

Re: 31/2011

Sobotní koncert nebyl ani v programové nabídce zde na i-novinách. Jen zde blikal baner. fakt škoda té propagace, neboť dramaturgie se vydařila sqele,

Nahoru

Re: 31/2011

Platících bylo tolik, kolik přišlo ještě před odehráním TAT ( a to musím připomenout, že většina osazenstva byli členové kapel ). A jinak k propagaci celé akce asi tolik : Bez propagace 150 Kč, s propagací 350 Kč ( vytištění letáků, plakátů apod. )

Nahoru

Re: 31/2011

Myslím, že reklama na facebooku a třeba zde na i-novinách je zdarma. Na facebooku se objevila nabídka až v den pořádání koncertu. A na stránkách hradu? Dva řádky, ani plakát.

Nahoru