Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

3/2018

Turbíny na Ploučnici. Ve kterém okrsku Zeman nevyhrál? Jaké byly výsledky prezidentských voleb u nás na sídlišti? Opravdu chcete hlasovat v referendu?

V pátek jsem odvolil a zmizel do lesů, dokonce ani signál jsem většinu času neměl. A říkal jsem si, že až se vrátím, zpracuji do deníku regionální statistiku prezidentských voleb. V redakci však na mě nečekali a udělali statistiku sami – najdete ji zde.

Na mě zbylo podívat se do mého okrsku. Z 804 voličů v seznamech dorazilo k urnám jen 302 mých sousedů (37,56 %), a kdyby nedorazila má rodina a ještě dva nevoliči Zemana, stávající prezident by u nás získal nadpoloviční většinu. Takto se zastavil na 47,50 procentech. Druhý skončil Jiří Drahoš (16,27 %), třetí překvapivě Marek Hilšer (12,29 %), čtvrtý Michal Horáček, pátý Pavel Fischer, šestý Mirek Topolánek. Aspoň tři voliče si v našem bloku našel i Petr Hannig a dva Vratislav Kulhánek.

Dále mě zajímalo například to, jak dopadlo toto kolo prezidentské volby v tradiční baště komunistů na Kozlech. Kupodivu tam Miloš Zeman dostal menší procento než u nás na sídlišti (44,82), přes dvouciferné číslo se dostal už jen Jiří Drahoš (29,88). Třetí byl Michal Horáček (9,19).

Byl v České Lípě vůbec nějaký okrsek, v němž Miloš Zeman první kolo nevyhrál? Ano, byl - okrsek s číslem 39. V něm Miloš Zeman získal 23,01 % hlasů, zatímco Jiří Drahoš 35,31. Nepřekvapí, že jde o Žíznikov. V několika okrscích to bylo těsné - asi nejvíce v okrsku číslo 6 (v Jihočeské restauraci U Bohouše), kde Zeman dostal o dva hlasy více než Drahoš. Našlo se ale dost okrsků, v nichž Zeman oslovil nadpoloviční většinu voličů.

Na facebooku se hned od prvních okamžiků objevují různé výzvy. Asi nemá smysl se v tom moc pitvat. Když chcete mít na hradě dalších pět let lháře, sebestředného hulváta, stárnoucího burana, volte Zemana. Vás ostatní prosím, abyste se na to nevyprdli a přišli v druhém kole podpořit Drahoše, byť jste v kole prvním volili někoho jiného.

Podobně nebudu burcovat v případě českolipského referenda, které se uskuteční den po druhém kole prezidentských voleb. Považuji akci za frašku, za mrhání městskými penězi, za alibismus.

Jen pro názornost, jak jsou lidé informováni, zase jedna ukázka z diskuse na facebooku:

„Proč mi lidí nemůžeme hlasovat co se týče bazénu?“

„Pokud vím tak je referendum 28 ledna na městském úřadě nebo se pletu?“

„Jde o to,že v tom referendu nejde o to jestli jo nebo ne a kde?ale o to jestli buď u bazénu nebo dubici“

„U bazenu je to opravdu spatna lokalita. Bohuzel diky ploucnici kdo by to byl cekal je spodni voda velice vysokoa co takhle pri zaplavach nerad bych dopadl jako v decine kde z venkovnich bazenu udelali park. :-) volik jinou lokalitu.“

Nechci se nad lidi povyšovat, pocházím z rodiny, v níž se doma klepaly na prkýnku hadry, aby si sousedi mysleli, že máme taky řízky. Ale vadí mi, když jsou lidi líní zjistit si aspoň základní informace. Mimo jiné o českém pravopise. A přitom touží rozhodovat i o mém životě. 

V týdnu jsem si nechal v poště jednu tiskovou zprávu, která mě zaujala:

Energetická skupina GEEN Holding rozšiřuje své portfolio v oblasti výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů o další vodní elektrárny, které jsou součástí plánovaných dlouhodobých akvizic. Ke stávajícím elektrárnám přibyly tři malé vodní elektrárny na řece Ploučnici, které jsou významné svojí historií. Tamní Francisovy turbíny představují jedny z nejstarších dosud fungujících turbín v České republice.

Konkrétně se jedná o MVE Benešov nad Ploučnicí s Kaplanovou vertikální turbínou vyrobenou firmou Storek v roce 1933. Počátkem 21. století proběhla repase turbín a dalších částí u všech tří elektráren. Nyní Benešov dosahuje výkonu 260 kW. Druhou vodní MVE je Františkov nad Ploučnicí s Francisovou horizontální turbínou vyrobenou firmou J. M. Voith v roce 1923. Po repasování turbíny (2007) představuje její výkon 576 kW. Poslední je pak Malá Veleň se dvěma Francisovými horizontálními turbínami z roku 1922, repasovanými v roce 2005. Následně po třech letech došlo rovněž k repasi generátorů. Aktuální výkon Malé Veleně činí 700 kW.

Na fotce z minulého týdne (zde) jste někteří poznali rozhlednu Tábor nad Lomnicí (nejrychlejší byla čtenářka s nickem UčitelkaCL). Nedaleko kterého města jsem lovil keše tento víkend?

Komentáře

Re: 3/2018

Tohle jsou Albrechtice pod Tanvaldským Špičákem.

Popis Zemana je velmi stručný a výstižný. Pryč s ním do propadliště dějin.
http://pussywalk.com/

Nahoru

Re: 3/2018

"Nechci se nad lidi povyšovat, pocházím z rodiny, v níž se doma klepaly na prkýnku hadry, aby si sousedi mysleli, že máme taky řízky."

Promiňte mi, pane učiteli, ale vy jste vyrůstal před válkou na Zakarpatsku? To asi nemyslíte vážně...

Nahoru

Re: 3/2018

Zrovna jsme na to teď na rodinném setkání vzpomínali, tak jsem to použil. Vy jste měli za socíka maso každý víkend?

Nahoru

Re: 3/2018

Mimochodem, pane Bárto - Tábor nad Jilemnicí?! Rozhledna Tábor je nad Lomnicí nad Popelkou...

Nahoru

Re: 3/2018

Díky za upozornění. Opraveno.

Nahoru

Re: 3/2018

Nevím, kde jste přišel na "tradiční baštu komunistů na Kozlech" ... Minulou prezidentskou volbu tam v prvním kole vyhrál (docela logicky) Dienstbier ml., v krajských volbách 2016 před KSČM byli Starostové, ANO, ČSSD a Okamurovci, při loňských parlamentních volbách pak ANO, Starostové a Okamurovci.
Nespletl jste si Kozly s Ralskem?
Byť je termín referenda cíleně zmanipulován a otázky přidány s cílem rozmělnění, myslím si, že byste mohl, ne snad "burcovat", ale snad připomínat občanům, či je alespoň vyzvat k účasti ...

Hezký den

F. Chot

Nahoru

Re: 3/2018

U politika platí presumpce viny. 10.1.2018 u jmenovaného premiéra ctěte presumpci neviny. Kampaň nedělám, moji přátelé vyvěsili pár billboardu. Nějaký zákon o financování voleb sem, nebo tam. Starosta malé obce musí veřejně přiznat co má naspořeno na důchod. Mynář musí mít ne zákon, ale soud, aby zveřejnil, co si naspořil. Livie K., velká podporovatelka MZ získala trafiku na velvyslanectví na Slovensku na pět let, služební zákon, nezákon. Škoda, že v roce 1938 nemohl Zeman poradit Benešovi, že Sudety jsou stejně v prachu, tak alespoň by to měl nějak s Hitlerem vykšeftovat, podobně jako dnes to radí Ukrajině. Zajímavé, lidi ho volí, ač jimi pohrdá - v podstatě je má, jak sám kdysi řekl, za tupé stádo, které lze lehce ovládat moudře znějícími fabulacemi. Bakal není až takový zločinec, že pochybně za jeho vlády zprivatizoval doly, ale to, že vlastní časopis Respekt a podporuje Hospodářské noviny - TV Barandov.
No ČL referendum - byl jsem jediný, kdo hlasoval proti na MZ. Důvod - zamyslete se nad tím, co vlastně máte odpovědět. SPD uspěla volební výsledek s referendy na všechno, proto budeme všichni referendovat. Proč ne, ale musí to mít smysl.

Nahoru

Re: 3/2018

"... proto budeme všichni referendovat. Proč ne, ale musí to mít smysl."

Mno, nebyl tím, kdo z referenda o jedné otázce, resp. dvou, věcně se vztahujících k jedné a téže problematice - koupání, udělal bramboračku pěti nesouvisejících a nesouměřitelných otázek uvolněný místostarosta města (s faktickým bydlištěm v Horní Libchavě), místopředseda regionálního sdružení ODS a předseda oblastního sdružení ODS pan Juraj Raninec???

Nahoru