Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

4/2018

Několik čtenářů mi vyčetlo, že v minulém deníkunepřímo vyzývám lidi, aby českolipské referendum sabotovali. I proto jsem ve středu zamířil do města a zúčastnil se Veřejné schůzky – debaty o referendu a obchvatu města, kterou uspořádali opoziční zastupitelé Ježák, Vlček a Procházková.

Přišel jsem na třetí hodinu a celou cestu jsem se bál, že budu sám. Opak byl pravdou, v bývalé kavárně Step café se tísnila čtyřicítka lidí. Asi tři čtvrtě hodiny měl slovo senátor Vosecký, který se věnoval zejména obchvatu České Lípy. K referendu se dospělo až po hodině. Tři zmínění zastupitelé se inspirovali na TV Barrandov a střídali se u nástěnky, u níž stručně vysvětlovali, proč a jak budou během referenda hlasovat.

Jen se mi potvrdilo, že celé referendum je naprosto zmatečné, účelové zneužití lidí. Otázky nejsou jasné. Jasné není, kolik budou projekty stát, kdy by se měly stavby realizovat, z jakých prostředků. Hodně se diskutovalo o možné koupi Kounicova domů, ale z referenda není jasné, co by město s ruinou za necelých pět milionů dělalo. Architekt Pavljuk aspoň představil svou vizi městské knihovny, která by se mohla do Kounicova domu přesunout z náměstí.

Referendum slouží jen k tomu, aby se odvedla pozornost od už rozjednaného bazénku. Podle mě je zřejmé, že v daný termín nemůže k urnám přijít tolik lidí, aby bylo referendum závazné. I když bych se rád mýlil a nechal se Českolipany přesvědčit, že mají zájem o věci veřejné. Ve středu to tak vypadalo.

Doma mě pak ještě čekal leták, který vydalo u příležitosti referenda město.

Jeden z čtenářů i-novin k referendu v diskusi napsal: „Rozhodovat otázky tohoto typu je prací zastupitelů, kvůli tomu si je volím a platím. Zastupitelé mají být o otázce dobře informováni, vědět pro a proti všech možností, udělat kvalifikované rozhodnutí a vysvětlit svoje rozhodnutí občanům. Moje rozhodnutí by bylo značně neinformované a proto pravděpodobně špatné. K referendu nepřijdu, nebudu dělat radnici alibi.“

Můj názor je velmi podobný. Jsem odpůrce referend a jejich parodií dvojnásob. Mé rozhodnutí referenda se nezúčastnit i po středě platí. Přesto všem doporučuji další Veřejnou schůzku navštívit.

Ta se ve středu 24. ledna uskuteční v KD Crystal od 17 hodin. Na facebookové akci už nyní potvrdilo účast 21 občanů a dalších 79 zatrhlo, že má o ni zájem.

Během středeční noci jsem ještě obdržel e-mail Petra Skočovského, který se Veřejné schůzky rovněž zúčastnil. (Složení diskutujících bylo velmi pestré a udělalo mi skutečně radost, že ve městě je tolik lidí zajímajících se o dění v něm. Bohužel nedorazil nikdo z koalice.)

„Většina témat jistě zajímá i vás, radnice ale staví otázky s celkem zřetelným záměrem, aby občané odpověděli převážně kladně. Nedává žádné alternativy, přestože existují. Ve středu 17. 1. jsem se zúčastnil nepočetného setkání občanů spolu s některými zastupiteli města. Na programu byla prezentace pana architekta Pavljuka, který dlouhodobě předkládá radním svoje návrhy, bohužel bez ohlasu a mnohdy bez jakékoliv reakce. Bohužel, protože návrhy, které pan Pavljuk představuje, mi připadají rozumné a lepší než záměry radnice. Zkusím stručně uvést ty hlavní:

a) město by mohlo postavit nové divadlo v proluce vedle kulturního domu Crystal a zaplnit tak prostor mezi Crystalem a domy v Sokolské ulici. Je tam více místa, umožnilo by to vybudovat moderní divadlo nabité nejmodernějšími technologiemi pro představení všech možných žánrů a přivést tak soubory, pro které je dnešní Jiráskovo divadlo nedostačující (a nebude ani po nákladné rekonstrukci). Díky poloze by byl vyřešen i problém s parkováním.

b) město jistě potřebuje moderní bezbariérovou knihovnu, proč ale stavět novou budovu v prostoru Tilie, když se nabízí možnost spojit záměr s vykoupením Kounicova domu a zřídit knihovnu v tomto jistě krásném historickém domě v rámci jeho obnovy.

c) město jistě potřebuje rozšířit i možnosti koupání, mluví se o tom celé roky. Také k záměru venkovního bazénu existuje alternativa. Místo stísněného prostoru vedle sportareálu, navíc s nejistým podložím, by se dal využít prostor na loukách nad sídlištěm Špičák, vpravo od budovy Gymnázia. Je tam dost místa nejen pro samotný bazén, ale i další aktivity na jaké si jen vzpomenete. Mohl by tam vyrůst komplexní volnočasový areál.

Všechny návrhy stojí na reálných základech, stavělo by se na pozemcích města, nad Špičákem jsou připravené inženýrské sítě z dob vizí o další bytové výstavbě. Studie obsahují i náklady, které jsou ve srovnání s návrhy prosazovanými radnicí nižší. 

Posuďte sami, která řešení by mohla více vyhovovat vám i dalším občanům a zkuste si nyní s těmito rozšířenými možnostmi odpovědět na otázky v referendu.“

Přišly mi sice výsledky studentských prezidentských voleb, ale moc se k tomuto tématu nechci vyjadřovat. Snažím se být korektní, vždyť i kolem mě je několik lidí, kterých si vážím a přitom tuším, že Drahoše volit nebudou. Deník píši v den, kdy se v novinách objevily inzeráty se Zemanem ochraňující náš stát před imigranty a Drahošem. Asi jsem změkčilý, ale mě to neskutečně mrzelo, těšil jsem se na férový souboj, doufal jsem v poslední zbytky soudnosti. Ne, prostě ne! Snad sázkové kanceláře vědí, proč najednou tak otočily.

Komentáře

Re: 4/2018

Já také nepůjdu k referendu. Jednak jsem hlasoval proti, a jednak musím za matkou mimo kraj. Osobně cítím jistou únavu z čtvrtstoletí debat o divadle a koupališti v Dubici.
Mne se také celkem zamlouvalo dostavět divadlo u KD Crystalu, uvažovalo se o tom už před 24 lety, ale současný návrh má kolizi s autorskými právy na stavbu KD Crystalu a další problémy - přesně by to měli vědět na příslušném odboru.
Stejně se mi líbí knihovna v Kounicově domu - je to čerstvé a já osobně jsem pro.
Venkovní bazén u Sportareálu není v žádném případě náhrada za koupailiště v Dubici. Je to opět dokončení projektu na jiném místě, protože na původním stojí Kaufland.
Koupaliště pod Špičákem - tady nejsem zvlášť pro. Přeci jenom je většina sportovišť okolo Ploučnice a také Dubice by neměla zůstat stranou.
A co se týče rozhledny, tak o tom debatovat nechci. Ale ještě krásnější vyhlíka je za Slunečné nebo z Kozlů, co tam postavit rozhlednu a cyklostezku - volební programy jsou otevřené a volby za 10 měsíců.
Je to můj osobní názor - Jeřábkovo náměstí bych z Východu uzavřel replikou zbytku hradeb, základy jsou do dnes patrné. Objekt původní celnice je problém, ale v tom mají hlavní slovo památkáři, nechtějí ho vyjmouit z jejich ochrany a rekonstrukce je velmi riziková.
P.S: v Dubici bylo vydáno v restituci pole rodině K...., která ho pak prodala městu, právě proto, že na něm bylo koupaliště.
P.S.: k volbám v pátek - Nigerie nemá 400 mil. obyvatel, ale 190, islámský je jen sever. Nařízení EK je nadřezeno i ústavě - to jen drobné lži a omyly za poslední 2 dny z debat našeho nejvyššího a nejchytřejšiho.
Karel Tejnora

Nahoru